Bakanın “açılabilir” açıklamasına turizm işçilerinden tepki: “Turizm sezonu açılırsa ‘tazminat turizmi’ başlar”

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu turizmin başlama sinyallerini ve olası sonuçlarını Gazete Rüzgârlı’ya değerlendirdi.

“İşçilerin işsizlik sigortasından doğru düzgün faydalanması sağlanmadı”

“2020 kayıp yıl, 2021’i zayii etmeyecek gerçek tedbirler alınmalı”

“Normalleşme dedikleri ‘biz virüsle baş edemiyoruz, virüsü serbest bırakıyoruz’ anlamına geliyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 28 Mayıs’ta iç turizmin başlayacağına ilişkin açıklaması endişe yarattı. Ersoy, Haziran ayının ikinci yarısında da uluslararası turizmin başlayabileceğini söyledi.

Bu açıklamalar şehirlerarası seyahat kısıtlamasının 28 Mayıs’tan önce kalkacağı anlamına da geliyor.

Dev Turizm-İş Başkanı Yahyaoğlu: “Şu ana kadar herhangi bir önlem çalışması yapılmadı”

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, 28 Mayıs’a çok kısa bir süre olduğuna dikkat çekerek “Şu ana kadar otellerde ve diğer turizm işletmelerinde herhangi bir önlem çalışması yapılmadı. Bol bol konuşma var, icraat yok. İşçilerin işsizlik sigortasından doğru düzgün faydalanması sağlanmadı. Ücretsiz izne gönderilen işçilere ödenmesi gereken ücretler bile ödenmedi” dedi.

“Sertifikasyon denetimi bağımsız denetçiler tarafından yapılmalı”

Sertifikasyon uygulamasının tam anlamıyla hayata geçirilmesini istediklerini söyleyen Yahyaoğlu, şöyle konuştu:

“Sertifikasyon programında denetimin bağımsız denetçiler tarafından yapılması gerekiyor. Ahbap çavuş ilişkisiyle maden ocaklarına ‘uygundur’ raporu verilmesiyle binlerce insanı ölüme gönderilmesi gibi burada da ‘uygundur’ raporu verip insanları hasta ederlerse altından kimse kalkamaz. Geçmiş yıllarda ‘tazminat turizmi’ diye bir turizm vardı. Turistler gelir bir böcek görürlerse fotoğrafını çekip tazminat davası açarlardı ve tatillerini bedavaya getirirlerdi. Şimdi buna benzer bir turizm başlayabilir. Müşterilerin virüsü kapmasıyla işverenler ve devletin sırtına çok ağır tazminatlar yüklenebilir.”

“Hem çalışanların hem de müşterilerin sağlığı açısından riskli”

Bakan Ersoy’un açıklamasının çok iyimser olduğunu belirten Yahyaoğlu, salgının tam anlamıyla kontrol altına alınmadan turizmin başlamasının hem çalışanların hem de müşterilerin sağlığı açısından risk olacağını ifade etti. Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında rezervasyonların çoğunlukla iptal edildiğini veya ertelendiğini hatırlatan Yahyaoğlu, AVM’lerin açılmasıyla birlikte AVM’lere gidenler olduğu gibi yasaklar kalkınca tatile gidenler olacağını da düşündüğünü söyledi.

Antalya’da şehre giriş çıkışların serbest bırakılmasının ardından Zeytinköy Mahallesi’nde karantina uygulamasının gerçekleştiğini hatırlatan Yahyaoğlu, “Salgın kontrol altına alınmış gibi görünmüyor. Biraz kontrol altına alınabilmişse bile bu açılmalarla birlikte kontrol elden kaçabilir. Zeytinköy Mahallesi’nde birçok kişinin koronavirüs kaptığı öğrenildi. Normalleşme dedikleri ‘biz virüsle baş edemiyoruz, virüsü serbest bırakıyoruz’ anlamına geliyor bana göre. Çok tehlikeli” diye konuştu.

“2021’i zayii etmeyecek gerçek tedbirler alınmalı”

Yahyaoğlu, 2020’nin kayıp yıl olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Turizm tabii ki Türkiye’nin can damarı, milyonlarca insanı istihdam eden bir sektör. Şu anda milyonlarca insan işsiz kaldı. Turizm denildiğinde yalnızca oteller ve acenteler akla gelmemeli, turizm 54 sektörün destekleyicisi. 2020 şu anda kayıp yıl 2021’ye doğru bir şekilde hazırlanılması lazım, aceleye getirmeden. 2021’i de zayii etmeyecek gerçek tedbirlerin alınması lazım.”

https://www.gazeteruzgarli.com/bakanin-acilabilir-aciklamasina-turizm-iscilerinden-tepki-turizm-sezonu-acilirsa-tazminat-turizmi-baslar/