Keçiören Emek ve Demokrasi Güçleri: “Sözlük yetmez, istismarcı Diyanet kapatılsın”

Ankara’da Keçiören Emek ve Demokrasi Güçleri “Sözlük yetmez, istismarcı Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılsın” diyerek eylem gerçekleştirdi. Eylemde, Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin “çocuğun cinsel istismarına azmettirme” suçu işlediği belirtildi

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde bulunan Dini Kavramlar Sözlüğü’nde bulûğ çağındaki çocukların evlendirilebileceğine ilişkin ifadeler yer almasına karşı sosyal medya ve sokaklardan yükselen tepkilerin sonucunda Diyanet İşleri Başkanlığı ilgili sayfayı internet sitesinden kaldırmak zorunda kalmıştı.

“Memleketi gerici fetvalarla, kadın düşmanı politikalarla yönetemezsiniz”

Bugün (5 Ocak) Ankara’da Keçiören Emek ve Demokrasi Güçleri bulûğ çağındaki çocukların evlendirilebileceğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması talebiyle eylemdeydi. Basın açıklaması öncesinde söz alan Halkevleri üyesi Aysun Gençtanır, “Diyanet, kadın hükmünde kararname ile kapatılmıştır, kadınlar için yok hükmündedir” dedi. “Çocuk istismarını meşrulaştıramaz, aklayamazsınız”diyen Gençtanır, sözlüğün kapatıldığını hatırlatarak “Sözlük yetmez, istismarcı Diyanet kapatılsın” dedi.

Bozdağ’ın “Diyanet’in uyacağı tek kanun var o da Allah’ın kanunu” diyerek Diyanet’in gerici fetvalarını savunduğunun altını çizen Gençtanır, “Diyanet bütçeden pay ayrılan bir kamu kurumudur. Hukuka değil Allah’ın kanunlarına uyan bir kamu kurumu laik bir ülkede olmaz. Bizler, hayatlarına, haklarına sahip çıkan insanlar olduğu sürece memleketi gerici fetvalarla, kadın düşmanı politikalarla yönetemezsiniz, izin vermeyeceğiz” dedi.

“Hiçbir kararına, hiçbir fetvasına itaat etmiyoruz”

Gençtanır’ın ardından Emekli-Sen’den Şükriye Ercan, Keçiören Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okudu. Ercan, Diyanet görevlilerinin 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 103. Maddesi’ni ihlal ettiğini, “çocuğun cinsel istismarı suçuna azmettirme” suçu işlediğini belirtti. Müftülere nikah kıyma etkisi veren yasa ile çocukların her türlü istismara açık hale getirildiğini belirten Ercan, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerici-dinci cemaat, tarikat ve vakıflarla imzalanan protokoller, çocukarımızı Ensar zihniyetine teslim etmektedir” dedi. Ercan, MEB’in, hazırlamış olduğu müfredatla kadınların ikincil konumda olduğunu öğrettiğini belirterek müfredatın çocukların psikolojisinde ciddi tahribatlar yarattığını söyledi.

Ercan’ın okuduğu basın açıklamasının devamı ise şöyle:

Bir çocuğa “anne senin kazandığın para harammış, çalışmanı istemiyorum” dedirten, “çok günahım birikmeden ölmem lazım” cümlesini söyleten müfredatın kadın ve çocuk düşmanı zihniyeti bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarında kendini göstermektedir.“Babalar öz kızlarına şehvet duyabilir” diyen; kadın ve çocuk düşmanlığını örgütleyen Diyanet kadınlara ve çocuklara karşı işlediği suçları “spekülasyon” diye geçiştiremez.  Bu fetvalar tesadüf değildir. “Kız çocukları 9 yaşında evlenebilir, gebe kalabilir; erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir, baba olabilir” açıklaması ile Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP’nin kanunları değiştirerek gerçekleştirmek istediği rejim değişikliğini topluma kabul ettirmek üzere işlev görmekte, çocuk istismarını, tacizi, tecavüzü meşrulaştırmaktadır.

Üstelik Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan “haberlerin gerçeği yansıtmadığı” yönündeki açıklama, haberin kaynağı olarak dini kavramlar sözlüğüne referans vermektedir. Resmi bir kaynak olan sözlükte yer alan “buluğ” maddesi haberleri doğrulamakta, aynı açıklamayı tekrar eden içeriğiyle kötü niyetli olanın kim olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ellerini çocuklarımızın üzerinden çekmelidir.

Bilimsellikten tamamen uzak, çocuk gelişimini, pedagojiyi hiçe sayan, AKP iktidarının ihtiyaçları doğrultusunda tanımlar geliştiren Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalıdır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşından küçük olan herkes çocuktur. Çocuklar hakları olan bireylerdir; devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir. Cahil bir toplum yaratmak isteğini her fırsatta dile getiren AKP’nin hegemonya aracı olan, çocuk haklarını, çocuklarımızın eğitim haklarını gasp etmek anlamına gelen açıklamalarıyla çocuk istismarını teşvik eden Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalıdır. Buradan bir kez daha sesleniyoruz dini referanslarla gerici zihniyetle yonetemenize izin vermeyecegiz laikliğin yasamasalligini bir kez daha göstereceğiz. Artık Yeter! Derhal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri arasındaki tüm protokoller iptal edilsin!

Diyanet görevlilerine resmi nikâh kıyma yetkisi veren yasa iptal edilsin!

İstismarcı Diyanet kapatılsın; 8 milyarlık bütçesiyle kadınlara sığınma evi, çocuklara kreş açılsın!

Bu ülkeyi yönetenler iyi bilsin: Kadınlar için istismarcı Diyanet artık kapatılmıştır; yok hükmündedir!

Emeğimizle yarattığımız değerler, ödediğimiz vergiler eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamusal hizmetlerin herkes tarafından eşit, adil bir şekilde ulaşılabilir olması için kullanılmalıdır.

Çocuklarımızın, çocuk yaşta evlendirilmediği, işçileştirilmediği, çocukluklarının çalınmadığı bir dünyayı kendi ellerimizle kuracağız; çocukların şen kahkahalarla, özgürce oynadığı, eğlenerek öğrendiği bir eğitim için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Hiçbir kararına, hiçbir fetvasına itaat etmiyoruz; kıydığı hiçbir nikâhı geçerli saymıyoruz.

Tüm kadınları istismarcı Diyanet’e karşı hayatlarını savunmaya çağırıyoruz!Gerici, dinci AKP iktidarının kadın ve çocuk düşmanı politikalarına asla teslim olmayacağız.

Emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkan kadınlar olarak bu karanlığı yırtacağız, laikliği kazanacağız, barış içinde bir arada yaşamı kuracağız.Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılsın

Sendika.Org/ Ankara