‘Kıdem tazminatımıza dokunmayın’

Dev-Turizm İş Genel Başkan Mustafa Yahyaoğlu, Kıdem tazminatının önemine değinerek, “İşçilerin 84 yıllık kazanımı ‘kıdem tazminatımız’ haklarımızdan vazgeçmeyiz” dedi

‘Kıdem tazminatımıza dokunmayın’

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkan Mustafa Yahyaoğlu, 15 Haziran 1936 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3008 sayılı yasayla Türkiye’nin kıdem tazminatını işçilere bir hak olarak tanıdığını aktararak,  “Kıdem tazminatı işçinin kazanılmış haklarının, ücretinin bir eki oldu. Yıllar geçmiş, çözülmeyen krizler, rekorlar kıran işsizlik, açlık sınırı altında ücretle yaşamak zorunda bırakılan milyonlarca yurttaşımız, kaymaklı maaşlarla ne danışılacağı belli olmayan danışmanlar, saraylar, saltanatlar. Kaynak yaratma ihtiyacı doğduğunda ilk akıllarına gelenler, işçilerin emekçilerin cebidir. İşsizlik sigortasında toplanmış olan işçilerin birikimleri, işçilerin yılların emeği ile hak ettikleri kıdem tazminatları ve şimdi işçilerin ücretlerinden kesmeye hazırlandıkları, tamamlayıcı emeklilik fonları. İsraflarınızı, saltanatınızı, kendi tercihlerinizle yarattığınız krizlerinizin faturasını işçilerin cebinden karşılamanıza izin vermeyeceğiz” dedi.
 
‘Tüm sektörlerde kriz var’
İşçinin ekonomik sıkıntıları, kaygıları sorunları ve talepleri olduğunu dile getiren Yahyaoğlu, “Tüm sektörlerde büyük krizimiz vardı. Tüm komşularımızla sıfır sorun diye başlayıp, neredeyse hepsiyle savaşın eşiğinde olduğumuz komşularımız vardı. Yasalarımız ve haklarımız vardı, gece yarısı torba yasalarda kaybettiğimiz. Kiralık işçi, taşeron işçisi, özel istihdam büroları vardı, karşı çıktığımız. ‘Kıdem tazminatımıza dokunma’ isteğimiz vardı. Demokrasi, laiklik, sosyal devlet, hukuk, eşitlik, özgürlük, halkların kardeşliği, taleplerimiz, krizlerimiz vardı. Şimdi bu koronavirüs, 7 milyona dayanmış işsiz sayımızı, 13 milyonlara taşıdı. İş yerleri, işletmeler kapandı ve TÜİK’e göre işsiz sayımız düştü. Biz, daha fazla demokrasi, daha iyi bir gelir dağılımı, daha fazla özgürlük ve eşitlik isterken, bunları isteyebilmemiz bile izine bağlandı” diye konuştu.
 
‘Taleplerimizden vazgeçmedik’
‘Şimdi, hangi sorunlarımız çözülecek?’ diyen Genel Başkan Yahyaoğlu, “Turizm ve tarımda, ihracattaki kriz çözülerek, işsizliğimize, ücretsizliğimize bir çözüm gelecek mi? Açılmayan oteller, işletmeler açılıp, işçiler işbaşı mı yapacak? İşsizlik sigortası, kısa çalışma ödeneği, bu durum devam ederken, üstüne düşenleri yapacak mı? İşçilerin, emekçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaya çalışan yasal düzenlemeler, durdurulacak mı? Kıdem tazminatımızı fona mı devredeceksiniz? Biz bu taleplerimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Taleplerimizi, tüm antidemokratik yasalarınıza ve uygulamalarınıza karşın sürdüreceğiz. Şimdi koronavirüs tüm dünyayı ve ülkemizi, insanlığı sarsarken, sizin gündeminiz yine krizi fırsata çevirme kıvamında gidiyor. Ne bugünkü işçilerin kazanılmış haklarına dokunabilirsiniz, ne de gelecek kuşakların bize emaneti, çocuklarımızın hakkı olacak olan kıdem tazminatımıza” diyerek konuşmasını tamamladı.

https://www.akdenizmanset.com.tr/kidem-tazminatimiza-dokunmayin/171423/?fbclid=IwAR2xnW3i73E2jVulIQ5DhIDG_V-fhIdgBUIqQbszNp6NrttK6mOKL6iI6P4